onsdag 6 november 2013

Real side of Barcelona

Det är rätt roligt vad svenska turister har för förväntningar på Barcelona. Häromdagen hittade jag en lista som någon hade glömt kvar på jobbet. Det var några svenska tjejer som hade gjort en "to do lista".
Hälften av ställena som var uppskrivna finns inte ens kvar. Det dom hade prickat rätt på var de klassiska turistattraktionerna och museer. Gaudis hus, Segrada familia och Picasso museet är exempel.

Klubbar, barer och restauranger ändrar namn och flyttar rätt ofta här i stan så man måste vara uppdaterad. Dessutom så hade dom fått lite fel uppfattning och glömt ställen som jag tycker är värda ett besök. Jag vet inte om dom hade frågat mormor om tips eller läst i en gammal guidebok. Dom hade markerat klubbar som "stoora" och "snobbiga" men som inte alls är det. Därför har jag gjort min GUIDE!

En annan dag hade vi en familj på besök som trodde att dom skulle att landa i ett getto. Dom frågade mycket om säkerheten och var så negativa. "Man får inte ha smycket på sig, man får aldrig ha cash, man får aldrig gå själv, man blir rånad i de skumma områden som RAVAL". Sedan sa dom "Alla i Sverige tror att Barcelona är Europas farligaste stad" HAHA say what? Nej, så är det inte, nu ska vi inte överdriva.

Det finns ficktjuvar men dom håller inte till i Raval, dom är där turisterna är eftersom dom oftast bär på mycket kontanter och inte är vana vid att se upp för ficktjuvar. Smycken får du ha på dig men sätter du på dig ett halsband med 1000 diamanter och går ensam (vart som helst och när som helst i stan) och har otur kan det finnas risk.

Men jag har hört en historia EN gång. Då var det en kompis som gick ensam hem från klubben när några killar skar av väskbandet och sprang iväg med väskan. Inget våld inblandat. Typ ett snällt rån? Mitt i natten och en ensam blond tjej... Jag har inte hört något om våldtäckter eller annat.
Dessutom är det alltid mycket folk och bilar ute, dygnet runt, så väljer man stora gator när man ska hem från krogen kan man vara lugn.

Med sunt förnuft klarar man sig galant! :) Jag tycker att det är lika "läskigt" som hemma i Stockholm.

På La Rambla finns det gott om ficktjuvar. Varför? För att det finns gott om byten, turisterna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar