måndag 17 februari 2014

Hur man beställer kaffe i Spanien! Kaffeguide.

Jag har skrivit det förr, eller i alla fall nämnt det under fliken TIPS, kaffe kan variera i pris och smak förståss. Här har ni en lite mini guide.

Jag tycker inte att man ska betala mer än 2 euro för en kaffe med eller utan mjölk. Starbucks är väll ett undantag. Cappuccino är en turistfälla. Inga spaniorer dricker det, dom tar sin cafe con leche. Ibland kan det skilja 10 kr på priset. Svenska "latte" finns typ inte att beställa förutom på Starbucks då!
Kaffet är mycket billigare och generellt mindre mängd än i Sverige. 

Från vänster till höger: Cortado, Cafe con leche och Cafe solo


Det som oftast finns på menyn är:

Cafe solo (largo y corto)
Detta är espresso. Du kan beställa en café, solo eller cafe solo och du får en espresso. Beställer du en solo largo får du samma mängd kaffe men gjord med mer vatten, tvärtom för cafe solo corto.

Cafe Doble
Dubbel Espresso. Samma princip som för Solo gäller med Corto eller largo,

Cortado
En av de populäraste kaffealternativen. Detta är en espresso med lite varm mjölk men inte alls i närheten av mängden dom har i svenska varianten av cappuccino. Tänk en kaffe macchiato fast med lite mer mjölk i.

Cafe Americano
Närmare bryggkaffe kommer man inte. Espresso med varmt vatten. Serveras oftast i Cappuccino kopp.
Beställ med eller utan mjölk.

Cafe con leche
Espresso med varm mjölk som serveras i cappuccino kopp. Minimalt med mjölkskumm.

Cappuccino
Espressso, mjölk, mjölkskum och chokladpuder på skummet. I Spanien, eller i alla fall här i Barcelona är det knappt några som beställer detta, förutom turister. Det är oftast mycket dyrare än cafe con leche även om det innehåller samma sak i princip.

Carajillo
Espresso med likörer som tex brandy eller whiskey.

Cafe con hielo
Kaffe med is. Det är jättevanligt på sommaren. Du får ett glas med is på sidan som du sedan häller över din kaffe i. Man kan beställa vilken typ av kaffe som helst och sen lägga till - con hielo! Till exempel cafe con leche con hielo. Iskaffe helt enkelt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar