onsdag 12 mars 2014

Vart ska man bo i Barcelona? Hur skaffar man jobb?

Fick ett mail av en kompis bror. Han planerar att flytta till Barcelona och undrade lite om områden och omjobb. Så här svarade jag.

Vi börjar med område. 


Born ( även kallat Sant Pere, Santa Caterina, Ribera) och Barrio Gotico är rätt mysigt och centralt. Standarden är lite lägre men vissa lägenheter är helt fantastiska. Vissa gator är rätt livliga, andra väldigt tysta. Det är knappt några bilar i området vilket är ganska skönt. Det kryllar av butiker, restauranger och barer. Jag bor själv här! Tänk Gamla Stan/Slussen i Stockholm. 

Raval är också en del av det gamla området men jag rekommenderar inte att bo där! Livligt, smutsigt och det har dåligt ryckte med mycket inbrott och horor. 
Eixample är ett nyare område. Det är väldigt stort så man brukar dela in det. 

Eixamle Dreta är lite "snobbigare" men fint och centralt. Gatorna är mycket större och det är ganska mycket trafik i hela Eixample. Tänk Östermalm/Centralen i Stockholm.

Lite lugnare är det i Segrada Familia, Eixample Esquerra och Fort Pienc. Där finns det allt man behöver som bra matbutiker och dessutom är hyran lägre än i Eixamlpe Dreta. Det kan skilja mycket mellan olika adresser, vissa gator är enormt trafikerade medan andra är lugna. Tänk Kungsholmen/Vasastan.

Sant Antoni är också en del av Eixample men ligger bredvid Raval som jag själv inte tycker om. Men hittar man en bra gata så är det lugnt. Här är det mindre trafik men ändå många stora gator.

Gracia är ett lite hippare och relativ lungt område. Det ligger en bit bort från stranden men nära stan. Tänk Sofo på Södermalm i Stockholm.

Barceloneta är ju fantastiskt om man vill på nära stranden. I områden finns det en hel del barer och restauranger men ganska mycket är för turister. Lägenheterna är ganska små och dyra men man kan hitta guldkorn. På vintern är det lite mindre kul. Det finns inte så mycket att göra i Barceloneta då.

Bo längre bort? De områden jag beskrev ovan är de som ligger mest centralt. Det finns andra områden som Poble Nou, La Pau, Clot och Poble Sec som också är helt ok med de ligger förstås längre bort vilket gör att hyran blir avsevärt mycket billigare. 

Kolla på fotocasa.es! Oftast krävs jobbkontrakt och de tre senaste lönespecifikationerna för att kunna hyra men vissa är schyssta. Tills dess rekommenderar jag att leta rum eller lägenhet via Facebook. Men var försiktig! Betala aldrig en massa i förväg! Det finns många som är fejk. Tänk "too good to be true"!

Jobb i Barcelona


Jobb hittar du lättast genom att vara på plats i Barcelona. Det är ganska svårt att blir rik snabbt här om man inte har en egen briljant ide förstås. 

Platsbanken annonserar ut jobb i Spanien ibland, kolla där! Annars så rekommenderar jag 

Infojobs.net. En seriösare sida som väldigt många annonser. Stora och kända företag annonserar ofta här, även svenska företag. Här hittar man säkert något som passar.

Yobalia.com är n sida som erbjuder korttidsjobb på event, fester, konferenser osv. Innan man har hittat en fast anställning kan det vara ett bra alternativ.

Förutom dessa sidor är det bara att PRATA med människor här. Hör runt med kompisar och besök företag du är intresserad att jobba på. På sommarhalvåret är det mycket lättare att få jobb inom turism, såklart :)

Nos vemos pronto!


Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar