torsdag 26 juni 2014

Starta ett liv i Barcelona
Hittade en gammal artikel om hur det är att leva i Barcelona. Den var från 2007 och saker har förändrats. Jag tänkte berätta min version och hur jag upplever staden. 


Hur kommer det sig att du flyttade till Spanien?

Jag fick en impuls! Jag hade varit en helg i Barcelona med mitt dåvarande jobb och när jag kom hem så kände jag att jag saknade något i Stockholm. Det var så mycket färg i tillvaron i Barcelona. Hade satt mig i fönstret och druckit ett glas vin och tvingat min kompis att hänga med på ut på kvällen. Men nej, det var kallt, mitt i veckan och ingen var ju ute... Någon månad senare ville min hyresvärd ha tillbaka sin lägenhet (vi hyrde i andrahand). Det var DÅ jag bestämde mig för att flytta till Barcelona. Sa upp mig från jobbet, skrev till några bekanta i Barcelona och hyrde ett rum. Tänkte stanna 6 månader ungefär men i skrivande stund har jag varit här i mer än 3 år.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Som svensk är det relativt lätt att få jobb upplever jag. Kanske inte i alla brancher men på restauranger, barer, klubbar och i butiker kryllar det av jobb. Vissa kräver att man kan spanska, andra inte. Att kunna lite bas-spanska är alltid bra eftersom många spaniorer inte pratar engelska. Det finns också en massa svenska call-center som man kan söka jobb på innan man åker ner. Svenska arbetsförmedlingen vet jag annonserar ut mycket. Man måste tro på sig själv, då kan man komma långt!


Är det lätt att hitta bostad?

JA. I den gamla artikeln jag läste stod det tvärtom men jag upplever det som ett paradis. Man kan både köpa, hyra och hyra rum snabbt och billigt. Vill man bo mitt i stan kostar det förståss mer men det är det värt! Jag bor i en 3,5:a på 75kvm i Born (mitt i stan) och betalar 700 euro i månaden.
Bra sidor att kolla på är:
Fotocasa
Idealista
Segundamano <-- exakt som blocket.se
Habitaclia
Svenskar i Barcelona få facebook

TIPS!
Förstår du inte vad som står? Gör som jag gjorde, använd google translate och kämpa dig igenom sökandet. Du kommer att lära dig massa spanska och du kommer undan dyra turistagenturer.


Hur fungerar det med språket?

Som jag nämnde så behöver man inte kunna spanska för att kunna jobba här men det är bra om man kan det för man får fler möjligheter. Dessutom så underlättar det vardagen. Ta en snabbkurs innan du åker ner! Det gjorde jag och det hjälpte mig mycket! Det är också bra om man kan lite katalanska men spanska är viktigare.

Vad behöver man ordna inför flytten?

Det är lättare än vad du tror. Det jag ordnade var ett sjukförsäkringskort, ett rum att hyra och cash. Ta massa kopior på passet, det kommer du behöva när du ska ansöka om Nie-nummer och massa annat. CV:t ska du ha på engelska om inte spanska förstås. En karta i fickformat så man lär sig att orientera sig! Sen var det nog inget mer, det mesta ordnar man enkelt här nere :)

Vad är det bästa med att bo i Barcelona?

Att det finns så mycket olika människor från hela världen, många kulturer, strand, värme och berg. Man har nära till Alperna, kuster och andra medelhavsländer. Staden lever dygnet runt, det finns något för alla! Folk pratar mer, är ute mer och lever livet på ett annat sätt som jag älskar. 
När jag kom hit tyckte jag alla var högljudda och gick väldigt sakta, haha!


Om ni vill kan ni kika på min personliga blogg där jag skriver om min vardag och lägger upp mycket bilder!!
Skriv gärna om ni undrar något!
Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar