onsdag 25 juni 2014

Tummen upp för sjukvården i Barcelona

Så här ser sjukvårdskortet i Katalonien ut

Gratis sjukvård!

Jag ville bara säga att jag är så nöjd med sjukvården här i Barcelona. Det går snabbt, dom tar hänsyn till att man är utländsk och behandlar en bra. Dessutom så är det gratis! Om man är på semester gäller ju europeiska sjukvårdskortet men om man bor här bör man skaffa den katalanska varianten. Det är inget trams om tider och pengar och bokade tider och att man måste ringa och man kan inte boka tid i receptionen och akuten kostar 400kr plus... Jag är trött på svenska sjukvården!
I de fall man får en remiss här i Barcelona så kan det dröja några månader innan man får en tid, så länge det inte är akut förstås! Medicinen är billig här. Fick betala 1,4 euro sist jag behövde pencilin.

Du måste skriva in dig på vårdcentralen!

En sak man ska tänka på om man precis kommit till Barcelona och börjat jobba, är att man ska skriva in sig på sin adress och sedan på vårdcentralen. Gör man inte det har man inte rätt till sjuklön och allt blir mycket mer komplicerat. Man kan i värsta fall få betala böter för att man inte har papper på att man är sjuk och får då "ogiltig frånvaro" på jobbet. Jag råkade själv ut för det. Fick dock ingen böter men fick förbruka alla mina semesterdagar för att jämna ut det. Så skriv in er på adressen och på vårdcentralen. Sjukvårdskortet (det där blåa) gäller för att få gratis sjukvård men inte om du ska ha lön samtidigt som du är sjuk!

Hur skriver man in sig på vårdcentralen?

Jag skrev in mig på plaza Sant Miguel 3, mitt i Gotico.
Här finns fler adresser och kontakt: http://www.bcn.cat/sac/canals-cas.html och här!
Man måste ha med sig NIE-nummer och bevis på vart man bor, antingen lägenhetskontrakt eller att den man hyr rum av följer med och intygar att du bor där. Den personen måste ha med sitt lägenhetskontrakt.
Minns inte om man behövde seguridad social och jobbkontrakt...Hmm.. Tror nog inte det. Är det någon som minns?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar